Programajánló


Február végén, március elején kerül sor a hagyományőrző hurka- és kolbásztöltő fesztiválra, melynek a Szentpéterszegi Barátok Körének Közhasznú Egyesülete a főszervezője, de a többi civil szervezet is biztosít tagokat a rendezvény lebonyolításához. A fesztivált a falu honlapján, valamint a helyi újságokban és rádiókban is meghirdetik. A rendezvényre elsősorban a helyieket, testvértelepüléseket, szomszédos községeket, valamint a civil szervezeteket hívják meg, akik csapatonként indulnak a hurka- és kolbásztöltő versenyen, de bárki részt vehet a fesztiválon az ország mindenpontjáról egyéni csapatként indulva. Ez a rendezvény általában két napos, mivel sok csapat indul, ezért mind a két napon vágnak le malacokat, amelyből minden csapat a saját receptje alapján és fűszereivel készíti el a hurkát és kolbászt,amelyet a helyi kemencében sütnek ki. A zsűriben minden évben mesterszakácsok foglalnak helyet, akik díjazzák az elkészült ételeket.

A Tavaszköszöntő Napot minden év március végén – április elején rendezzük meg. Ez egy gasztronómiai verseny, melyen a falu lakossága saját készítésű termékekkel versenyez 10 étel és ital kategóriában. Versenyt hirdetünk a legfinomabb disznótoros, szalonna, hidegtál, édes sütemény, édes kelt tészta, sót sütemény, savanyúság, lekvár-befőtt-szörp, bor és pálinka kategóriában. A termékeket a Faluházban lehet leadni a verseny napján 13-órától 16 óráig. Neves zsűri értékel, ugyanakkor a vendégek, a lakosság is leadhatja szavazatát a kóstolgatás után a legfinomabb termékre. A Baráti Kör vezetésével ezen a napon kerül kihirdetésre a Takaros Porta faluszépítő verseny indítása, mely falubejárással kezdődik. A napot szórakoztató műsor és bál zárja.

A Szentpéterszegi Majálist minden év május 1-jén, a helyi sportpályán rendezik meg. A főszervező a Szentpéterszegi Barátok Körének Közhasznú Egyesülete. A főzőversenyért a helyi Polgárőr Egyesület felel, akik biztosítják a húst a versenyzők számára, valamint egy közös üstben a vendégek számára is biztosítanak kóstolási lehetőséget. A horgászversenyhez a helyszínt és a jutalmakat a Szentpéterszegi Horgász Egyesület biztosítja. A Szentpéterszegi Lövész Egyesület tagjai gyakran járnak különböző lövész versenyekre is, így a majális lövészversenyén a színvonal és a biztonság egyaránt biztosított. A családi vetélkedőkért a Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete felel, akik a különböző sportos vetélkedőket lebonyolítják. A színpadon a Helyi Aranyeső Népdalkör és a Rozmaring Néptánccsoport tagjai tartanak bemutatót. Az iskolások és az óvodások is tartanak egy tornabemutatót a sportpályán, valamint a futballban is összemérik a tudásukat a diákok, tanárok, illetve az öregfiúk csapata.

A szeptember végén, október elején rendezett Szüreti Bálon a néptáncosoké a főszerep, amelyre a testvértelepülések is meghívást kapnak. Reggel a néptáncosok feldíszített lovaskocsikkal végigjárják a falut és az esti szüreti bálra invitálják a lakosokat, amelyet a helyi művelődési házban tartanak meg.

2009. október 3-án tartottuk hagyományőrző programunkat, a Péterszegi lakodalmast, melyen a Rozmaring Néptánccsoport közreműködésével egy hamisíthatatlan falusi lakodalmat idéztünk fel úgy, ahogy az még nagyszüleink, szüleink idejében történt. A rendezvényen bárki részt vehetett, vendégként kivehette a jussát a lakodalmi felvonulásból, a menyasszonykikérésből, a vacsorából, menyasszonytáncból és a mulatozásból. Mintha egy igazi lakzin lett volna!

Két évente augusztusban rendezik meg az Elszármazottak találkozóját, amelyre a Szentpéterszegről elszármazottakat hívják haza, hogy nézzenek szét, milyen változásokon ment keresztül azóta a falu. A falubejárás során értékelik a Takaros Porta mozgalmat, eldöntik kinek a legszebb és legtisztább a háztája. Délután a faluházban programok várnak a vendégekre, majd a Takaros Porta díjakat is kiosztják a nyerteseknek.